AFAS Experience Center Leusden

Bij de ontwikkeling van het nieuwe AFAS Experience Center in Leusden was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Er werden acht duurzaamheidsaspecten geformuleerd, waaronder het aanbrengen van zonnepanelen op de deels glooiende daken van het complex. De eisen waren dat minimaal 700 m2 meter van het totale dak voorzien moest worden van panelen en de capaciteit van een paneel moest minstens 170 Wp/m2 zijn.

DAS Energy Benelux benaderde Soltronergy om het ontwerp, de werkvoorbereiding, de uitvoering en de technische begeleiding voor haar rekening te nemen.

Uitdagend project
Vanwege de constructieve en esthetische eisen kozen AFAS en de architect voor de hoogwaardige, lichtgewicht kunststof zonnepanelen van DAS Energy uit Oostenrijk. Deze panelen zijn uniek vanwege hun lage gewicht (ca 3 kg /m2 tegenover ruim het drievoudige gewicht voor reguliere zonnepanelen), hun flexibiliteit en het feit dat ze verlijmd kunnen worden op dakbedekkingen zoals het toegepaste PVC-dak bij AFAS.

DAS Energy Benelux heeft in Soltronergy de juiste partner gevonden die de gehele engineering, inclusief de montage en aansluiting, van deze innovatieve panelen kon uitvoeren.

Een uitdagende klus waarbij de montage in twee maanden geklaard moest worden, met oog voor detail en kwaliteit. 

Creativiteit, innovatieve toepassingen
Een intensief project dat veel creativiteit vroeg. Standaard rechthoekige zonnepanelen waren niet geschikt voor de bijzondere ronde vormen van de gebouwen van dit center. Daarom werd gekozen voor lichtgewicht zonnepanelen, die werden verlijmd op de dakbedekking. Op de twee ‘oogvormige’ daken (studio’s en sport) zijn zelfs deels driehoekige maatwerkpanelen aangebracht om de bijzondere vormgeving van de gebouwen te versterken; op het dak van het theater is met de zonnepanelen op een subtiele wijze de naam AFAS gecreëerd. Bijzonder uitdagend was de bekabeling op het dak van het futuristische center, met hoge eisen op het gebied van esthetiek en design.
Voor een indruk van onze werkzaamheden zie filmpje

Duurzaam
Het resultaat mag er zijn! Het project werd eind juni 2020 afgerond. De bijna 1.100 zonnepanelen van het AFAS Experience Center op theater, restaurant, studio’s, sportzaal/ fitnessruimte en kantoor hebben een totaal vermogen van ruim 325 kW en leveren jaarlijks genoeg stroom voor meer dan 80 huishoudens.

De zonnepanelen dragen substantieel bij aan de verduurzamingsgedachte van AFAS en het duurzame karakter van deze fantastische nieuwbouw. De bijzondere prestatie van Soltronergy, dat zich ook hier onderscheidt als een innovatief en creatief engineeringsbureau, heeft hier zeker aan bijgedragen.

Rol Soltronergy bij AFAS Experience Center Leusden