Lichtgewicht zonnepanelen voor minder stevige daken

lichtgewicht zonnepanelen

Lichtgewicht zonnepanelen voor minder stevige daken

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen zorgen ervoor dat nu praktisch alle daken geschikt zijn voor de opwek van zonne-energie; ook bij dakconstructies met een beperkte draagcapaciteit. Als een van de eerste gebruikers in Nederland werden bij Ben Baudoin (architect) in Breda 48 lichtgewicht panelen van Solarge* geïnstalleerd.

Voor extra gewichtsreductie werden deze innovatieve, toekomstbestendige panelen gemonteerd met dakankers in plaats van een geballasteerd systeem. De consultants van Soltronergy zorgden voor de voorbereiding, installatie en inbedrijfstelling van het zonnedak.

De opdrachtgever was bijzonder tevreden met deze oplossing, zie zijn bericht op Facebook:

“Ruim drie jaar geleden werd ons platte dak extra geïsoleerd naar de nieuwbouwnorm en van witte dakbedekking voorzien tegen hitte door de zon. Dit mede als voorbereiding voor het plaatsen van zonnepanelen. Het duurde erg lang voor ik de meest geschikte vond, de keuze werd namelijk gebaseerd op:
lichtgewicht en geen extra ballast, (6,5 kg in plaats van 25 kg per m2) recyclebaar en PFAS-vrij (één van de eersten), nagenoeg horizontaal gemonteerd zodat het geheel tevens werkt als verkoelend tropendak, dus schaduwgevend waar de wind onderdoor kan zodat binnen nauwelijks koeling meer nodig is. Niet zichtbaar vanaf de straat in verband met representatie en Nederlands fabricaat.

 en aan de leverancier van de zonnepanelen Solarge:

“De pv installatie is afgelopen week opgeleverd. Daarmee zijn we energie-opwekker / leverancier geworden met jullie 48 stuks Solarge panelen.
De uitvoering met Ruud van Soltronergy was erg prettig en is vakkundig verlopen, er was goed overleg vooraf en tijdens de uitvoering. De ankers zijn met beleid aangebracht en goed waterdicht gemaakt. De panelen liggen bijna vlak en ook daar ben ik erg blij mee.
Dank voor de prettige samenwerking en hartelijke groet !
Ben Baudoin”
 

*Solarge is een jonge Nederlandse producent van lichtgewicht zonnepanelen uit Weer. De panelen zijn 50% lichter dan de reguliere variant en vervaardigd van bio-based of gerecyclede polymeren. Vanaf de ingebruikname van de nieuwe productiehal in 2023 zijn de Solar panelen volledig recyclebaar en bevatten geen toxische materialen zoals PFAS.

zo vlak mogelijk gemonteerde zonnepanelen

 

 

Related posts

Obstakelvrije zonnepanelen in de berm

Soltronergy werd vorig jaar benaderd door Rijkswaterstaat met het verzoek om mee te werken aan de ontwikkeling van een systeemontwerp voor de obstakelvrije zone langs wegen en een demo-opstelling te realiseren. Dit op basis van onze uitgebreide ervaring op het gebied van innovatieve zonne-energiesystemen. Een van de belangrijkste ontwerpaspecten,...

Lees meer

Eerste zonnepaneel gelegd op zonnepark Leveroysedijk

Na maanden van voorbereidingen was het zover het eerste zonnepaneel werd gelegd op het nieuwe zonnepark van WeertEnergie aan de Leveroysedijk. Soltronergy, heeft, net als bij het eerste zonnepark in Altweerterheide, een belangrijke rol in de realisatie van dit zonnepark. De werkzaamheden omvatten: Advisering van Zon Weert BV (onderdeel...

Lees meer