Obstakelvrije zonnepanelen in de berm

Obstakelvrije zonnepanelen in de berm

Soltronergy werd vorig jaar benaderd door Rijkswaterstaat met het verzoek om mee te werken aan de ontwikkeling van een systeemontwerp voor de obstakelvrije zone langs wegen en een demo-opstelling te realiseren. Dit op basis van onze uitgebreide ervaring op het gebied van innovatieve zonne-energiesystemen.

Een van de belangrijkste ontwerpaspecten, was de veiligheid van de proefopstellingen. Dus onder andere aandacht voor botsgevaar, draagkracht, reflectie van licht, slipgevaar en afwatering.

Op basis van het infodocument en de uitvraag van Rijkswaterstaat heeft Soltronergy een ontwerp gemaakt voor 4 systemen:

  • 2 systemen met lichtgewicht panelen
  • 2 systemen met conventionele zonnepanelen

Eind 2022/begin 2023 werden een aantal kansrijke zonsystemen getest op het InnovA58 terrein van Rijkswaterstaat en beoordeeld door diverse expertteams van Rijkswaterstaat. Op basis daarvan is een eindrapport verschenen, waarbij een aantal systemen als kansrijk is aangemerkt. Deze systemen worden nu in samenwerking met RWS doorontwikkeld tot marktrijpe systemen.
 

Deze proef is onderdeel van het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER). Hierbij wil de Rijksoverheid eigen gronden ter beschikking stellen aan ontwikkelaars voor de realisatie van duurzame energieprojecten. Het programma heeft als doel om een concrete bijdrage te leveren aan de realisatie van de opgave van de RES-regio’s om 35 TWh duurzame energie op te wekken in 2030. 

Lees ook artikel van Rijkswaterstaat – pagina 3

 

 

Related posts

Eerste zonnepaneel gelegd op zonnepark Leveroysedijk

Na maanden van voorbereidingen was het zover het eerste zonnepaneel werd gelegd op het nieuwe zonnepark van WeertEnergie aan de Leveroysedijk. Soltronergy, heeft, net als bij het eerste zonnepark in Altweerterheide, een belangrijke rol in de realisatie van dit zonnepark. De werkzaamheden omvatten: Advisering van Zon Weert BV (onderdeel...

Lees meer

Bouw tweede zonneweide WeertEnergie van start

Aan de Leveroysedijk in Weert komt dit jaar een zonnepark met een vermogen van ruim 5,6 Megawatt (8.624 panelen). Het project wordt uitgevoerd door Kieszon. Soltronergy is, net als bij het eerste zonnepark van WeertEnergie in Altweerterheide,  betrokken bij dit project als adviseur en is verantwoordelijk voor het technische...

Lees meer