Vernieuwd Handboek Zonne-energie beschikbaar

Vernieuwd Handboek Zonne-energie beschikbaar

Deze maand is de volledig vernieuwde editie van het Handboek Zonne-energie verschenen. Deze uitgave van ISSO biedt professionals een onmisbaar kennisproduct. De aangepaste inhoud van het handboek behandelt drie onderliggende disciplines: zonnestroom (PV), zonnewarmte (zonthermische) en bouwkundige integratie. Daarmee is het handboek interessant voor vele marktpartijen; van ontwerpers tot inspecteurs en van installateurs tot energieadviseurs.

Soltronergy leverde een bijdrage aan de actualisatie van het oude handboek uit 2019. Deze werkzaamheden waren om meerdere redenen noodzakelijk. Allereerst vanwege de ontwikkelingen in de markt rondom certificeringen en nieuwe eindtermen, maar ook door de aanpassingen in NEN 1010 en NEN 7250. De drie hoofdonderwerpen in het handboek sluiten nu naadloos aan bij dezelfde disciplines die ook in de nieuwe NEN 1010 (Elektrotechnische installaties voor laagspanning) en NEN 7250 (Zonne-energiesystemen, Integratie in daken en gevels – bouwkundige aspecten) worden behandeld.

In lijn met normen en regelgeving
Verder hebben we met een grote delegatie uit de sector zelf de kennis in het Handboek Zonne-energie afgestemd op de teksten in het nieuwe bouwbesluit, de nieuwe erkenningsregeling Zonnestroom van InstallQ en de nieuwe eisen van verzekeraars. Dat betekent dat de teksten in het handboek nu zoveel als mogelijk in lijn zijn gebracht met de normen en regelgeving. Zeker op gebieden als gelijkstroom en decentrale opwekking bevat de vernieuwde NEN 1010 belangrijke informatie waarop nu ook het handboek inspeelt. Tegelijk hebben wij veel aandacht geschonken aan nieuwe technieken en toepassingsvormen van zonne-energie.

Van energieopslag tot koelen met zonnewarmte
Een ander onderwerp dat we aan bod laten komen, is bijvoorbeeld de opslag van energie. Ook behandelen we zaken als het ontwerp, de uitwerking en realisatie van een zonnestroominstallatie. Daar horen ook zeer praktische zaken bij als het plaatsen van de omvormer, het aansluiten op de AC-installatie en het verzorgen van een bliksembeveiliging. Hele andere zaken, als subsidiemogelijkheden en verzekerbaarheid, maar ook het ontwerp van een zonnewarmte-installatie of koelen met zonnewarmte, komen eveneens aan de orde.

Ook voor ontwerpers en ontwikkelaars
Het handboek kan voor ontwerpers en ontwikkelaars ook een belangrijke inspiratiebron zijn. Zo komen er in de bijlage voorbeelden voorbij van zogeheten ‘building integrated pv’ en systemen waarbij panelen (PVT) zowel voor elektriciteit als warmte worden gebruikt. Zo is bijvoorbeeld ook de toepassing van semi-transparante pv-panelen als afdekking van een veld met fruitstruiken of een parkeerplaats te zien. Nu zijn dit nog maatwerkoplossingen, maar gezien de snelheid van ontwikkelingen in dit segment zullen er ongetwijfeld ondernemers zijn die op dit soort marktkansen inspelen.

Raadpleeg de publicatie kosteloos
Kennis brengt de bouw- en installatiesector verder. We mogen jou als onze relatie vijf werkdagen kosteloos toegang geven tot ISSO Open, waar het Handboek Zonne-energie is gepubliceerd. Het stappenplan voor de gratis toegang is als volgt:

  1. Je maakt eerst een profiel aan op ISSO Open.
  2. Vervolgens stuur je een e-mail naar bestellingen@isso.nl. Daarin geef je aan met welk e-mailadres je het profiel hebt aangemaakt en met de actiecode. De actiecode is: Soltronergy – Handboek-Zonne-Energie-2022
  3. De toegang wordt gekoppeld aan jouw profiel. Vanaf dan heb je 5 werkdagen kosteloos toegang tot alle kennis in ISSO Open.

 

About Author

Related posts

Zonnepark Leveroysedijk, Weert

Eind oktober 2023 werd het zonnepark Leveroysedijk officieel in gebruik gesteld door wethouder Lizbeth Steinbach. Het park, dat op een afvalberg is gebouwd, wekt 100% lokale groene stroom op, voldoende voor circa 1.600 huishoudens. Het park werd gerealiseerd in de korte tijd van vier maanden. De adviseurs van Soltronergy...

Read More

Het blijft zinvol om te investeren zonnepanelen

Voor huisbezitters en ook voor bedrijven blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Ondanks de verhalen over het ‘mogelijke afbouwen van de salderingsregeling in Nederland’ (dat inmiddels alweer door Den Haag is uitgesteld), ‘energieleveranciers die verplichte kosten opleggen aan eigenaren van zonnepanelen’, ‘hoge rentetarieven’ en ‘dalende elektriciteitsprijzen’, blijft...

Read More