Zonnepark Leveroysedijk, Weert

Eind oktober 2023 werd het zonnepark Leveroysedijk officieel in gebruik gesteld door wethouder Lizbeth Steinbach. Het park, dat op een afvalberg is gebouwd, wekt 100% lokale groene stroom op, voldoende voor circa 1.600 huishoudens.
Het park werd gerealiseerd in de korte tijd van vier maanden.

De adviseurs van Soltronergy werden gevraagd voor het algehele projectmanagement. Daaronder viel:

  • Advisering van Zon Weert BV (onderdeel van WeertEnergie) in de idee- en initiatieffase
  • Inkoopbegeleiding
  • Het overall technische projectmanagement van A tot Z
  • Afstemming van werkzaamheden tussen toeleveranciers en EPC ‘er
  • Controle tijdens bouwwerkzaamheden
  • Oplevering van het project

Zonnepark Leveroysedijk bestaat uit 8.624 panelen van elk 660 Wattpiek. De verwachting is dat er tussen de 4.800 en 5.000 MWh per jaar aan stroom wordt opgewekt.

Bijzonder aan dit park is dat licht-doorlatende zonnepanelen zijn toegepast ter bevordering van de biodiversiteit. Hierdoor is er meer lichtinval en kan het groen op de bodem zich beter ontwikkelen. De Oost-West positie van de zonnepanelen zorgt voor een betere spreiding van de stroomproductie over de dag. Voor de verbinding met het elektriciteitsnet is gebruikgemaakt van de kabel van het nabijgelegen windpark (ook van WeertEnergie) aan de A2. Zo wordt deze kabel meervoudig gebruikt, ook wel cable pooling genoemd.

Fotografie: Dion Huiberts

Related posts

Het blijft zinvol om te investeren zonnepanelen

Voor huisbezitters en ook voor bedrijven blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Ondanks de verhalen over het ‘mogelijke afbouwen van de salderingsregeling in Nederland’ (dat inmiddels alweer door Den Haag is uitgesteld), ‘energieleveranciers die verplichte kosten opleggen aan eigenaren van zonnepanelen’, ‘hoge rentetarieven’ en ‘dalende elektriciteitsprijzen’, blijft...

Lees meer

Obstakelvrije zonnepanelen in de berm

Soltronergy werd vorig jaar benaderd door Rijkswaterstaat met het verzoek om mee te werken aan de ontwikkeling van een systeemontwerp voor de obstakelvrije zone langs wegen en een demo-opstelling te realiseren. Dit op basis van onze uitgebreide ervaring op het gebied van innovatieve zonne-energiesystemen. Een van de belangrijkste ontwerpaspecten,...

Lees meer